Willem Ferwerda

Willem Ferwerda

Willem Ferwerda

Directeur Commonland |

Willem Ferwerda (1959) is directeur en oprichter van Commonland, een organisatie die projecten  ontwikkelt om gedegradeerde gebieden op basis van een businessmodel te herstellen in samenwerking met lokale partijen, bedrijven en investeerders. Hij heeft hiervoor het ‘four returns framework’ ontwikkeld: elk te herstellen gebied resulteert in vier ‘returns’; inspirationele, sociale, natuur en financiële returns.

Ferwerda is daarnaast executive fellow Business & Ecosystems aan de Rotterdam School of Management – Erasmus Universiteit en speciale adviseur van de IUCN Commission Ecosystem Management (Zwitserland). Van 2000-2012 was hij directeur van het Nederlandse kantoor van de IUCN (International Union for Conservation of Nature). In deze periode zette hij o.a. een internationaal natuurbehoud programma op, dat 1500 projecten heeft gefinancierd. In 2005 richtte hij Leaders for Nature op, een internationaal bedrijven netwerk om biodiversiteit op de agenda te zetten. Het resulteerde o.a. in een open brief van 80 CEO’s aan de overheid in 2006, hetgeen leidde tot een akkoord over biodiversiteit tussen de IUCN-lid organisaties en werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Ferwerda studeerde tropische ecologie en milieukunde in Nederland en Colombia. In 2016 stond Ferwerda boven aan de lijst van de Duurzame 100 om zijn grootse aanpak om kaalgeslagen gebieden te herstellen. Deze aanpak heeft zeer veel indruk op de jury gemaakt. Met zijn brede visie bloeien onleefbaar geworden plaatsen weer op. Letterlijk, met natuurherstel, maar ook figuurlijk met de terugkeer van economische functies.