Claudy Jongstra

Claudy Jongstra

Claudy Jongstra

Kunstenaar |

Claudy Jongstra (1963) is kunstenaar, teler en een onderzoekende ondernemer die duurzaamheid, autarkie en samenwerking centraal stelt. Naast haar grote installaties veelal in samenwerking met architecten, bouwt Claudy Jongstra al sinds ruim 20 jaar met haar autonome kunstwerken aan een imposant oeuvre van intrigerende en buitengewoon geliefde tactiele unica.

Voor Claudy staat respect voor de aarde centraal in de duurzame keten van het creatieve productie-proces. Van de eigen kudde van Drentse Heideschapen tot de zelf geweekte planten voor de pigmenten in de biodynamische tuin, waar haar eigen bijen zoemen, wordt de natuur gerespecteerd en ondersteund en worden de principes van lokaal gebruik en het behoud van traditionele ambachten hoog gehouden.

In een nieuw initiatief van Claudy Jongstra met Claudia Busson, Farm of the World, ligt de focus op het ontwikkelen van een nieuwe toekomst voor het platteland langs ecologisch verantwoorde wegen. Kleinschalige biodynamische landbouw wordt gecombineerd met verwante kunsten en ambachten en het koken van gezonde voeding. Daarbij is ruimte en aandacht voor bijvoorbeeld sociaal zwakkere jongeren maar ook voor fysieke en mentale ruimte voor ontwikkeling. In combinatie met andere initiatieven ontstaat zo ‘Treasures of Nature’, een begeleid sociaal programma waarin jongeren vaardigheden kunnen leren, de seizoenen kunnen meemaken, hun eigen verborgen talenten kunnen ontdekken en een doel in het leven kunnen vinden.
Voor meer informatie over Claudy Jongstra www.claudyjongstra.com